Stefan Klaverdal i Hjärup

1.jpg

Stefan Klaverdal i Hjärup

Stefan Klaverdal är kompositör, kyrkomusiker och festivalarrangör som bor och är verksam i Hjärnarp. Vi åkte dit för att ta honom på pulsen och se och höra om hans liv som frilansande musiker på landsbygden. Vi passade också på att fråga om hans behov och drömmar som musiker och om Musikcentrum Syd kan hjälpa till att förverkliga dem. MOVING OUT är ett projekt i samarbete med Region Skåne.

Men vi börjar i dåtid.

Stefan har en sjuårig kompositionsutbildning för lärare som Maurice Karkoff, Hans Gefors, och komponerar för de mest skilda sammanhang. Han har t.ex. skrivit två operor om vävning, en vandringskonsert på IKEA, musik till meditation, körmusik, en mängd kammarmusik och varit Sveriges första artist-in-residence på sjukhuset i Ängelholm. Stefan spelar också själv i stor utsträckning och prioriterar då gärna datorn som sitt instrument, men då oftast i kombination med ett annat traditionellt instrument. Stefans gärning som tonsättare har lett till ett flertal internationella priser som t.ex. det prestigefulla IMEB i Frankrike och Prins Eugenes Kulturpris. Man kan också hitta Stefan musik på ett flertal CD-skivor och givetvis på strömningstjänster.

Efter många år som verksam musiker med fokus på elektronisk och akustisk musik och som kompositionslärare på musikhögskolan i Malmö-Lund kände Stefan och hans sambo att det var dags att byta miljö. På grund av närheten till Ängelholms flygplats och korta bilresor till både Malmö och Köpenhamn via E6:an föll valet på Hjärnarp och sambons ärvda hus. Efter att i många år haft väldigt många järn i elden som bland annat projektledare för samfinansierade projekt var det dags att trappa ner tempot när Stefans son föddes med en komplicerad funktionsvariation. Livet och vardagen ramades in av nya rutiner och tempot anpassades efter sonens utveckling och behov. Stefan fick en liten anställning som kyrkomusiker i Hjärnarp som efterhand växte till mer än en halvtidstjänst. Med denna trygga anställning som bas har han kunnat bygga och förverkliga projekt utifrån sina egna intressen och samarbetat med Svenska Kyrkan i ett antal stiftsövergripande projekt. Stefan har också producerat konserter i kyrkorna runt om i stiftet och efter cirka tio år i Hjärnarp har han byggt upp ett stort nätverk av frilansande musiker. Musiker som både är fulltidsprofessionella men också musiker som valt bort otrygga projektanställningar mot anställningar som musiklärare på kulturskolan eller som deltidsarnetande musiker som arbetar i andra skrån.

LIVE STREAMING

Via sitt teknikintresse har Stefan också fått uppdraget att live-streama kyrkans konserter och andakter. När Coronan fick musikbranschen att ställa om och producera mer live-streamat innehåll hade Stefan redan hållit på ett tag och filat på teknik och innehåll och idag har han producerat många live-streams från kyrkans event. Det som både Stefan och kyrkan har upptäckt är att det ofta är fler som ser andakten via streamen än det är besökare i kyrkan. Även efteråt när streamen ligger kvar så ökar tittarantalet hela tiden vilket gör att det är fler som upptäcker kyrkan och eventen. Kyrkan har därför öppnat upp för ett nygammalt sätt att rekrytera nya besökare och nå ut till de som inte kan komma till kyrkan. Ett populärt koncept som lockar tittare från hela Sverige är Stefans live-stream som heter “Psalm-quizz”. Det är nya tider och nya grepp behövs.

 
 

FESTIVALEN

Tillsammans med en av sina vänner från Malmö/Lund tiden, David Härenstam, grundare till Stockholm Chamber Music, har Stefan startat den genrelösa festivalen “IN BETWEEN MUSIC FESTIVAL”. “Vi skapade festivalen för att vi saknade möjligheter för all musik som rör sig mellan eller utanför etablerade genrer. Mycket helt fantastisk musik skapas runt om i världen som passerar utanför radarn bara för att den inte går att kategorisera på ett traditionellt sätt”

Festivalen, som bokat många internationella akter som tvingades att ställa in på grund av Coronan, har därför bokat fler lokala akter. De kommer att ge Corona-anpassade konserter i kyrkan. Konserterna kommer såklart även att live-streamas.

 
 
in between affish.jpg
 
In between music festival Stefan Klaverdal.jpg

Åsa Jinder blandar folkmusik och visor i ett samarbete med både klassiska musiker som popmusiker. Kompositören Stefan Klaverdal och violinisten Mats Edén utforskar trädens livscykel i en säregen musik som helt och hållet skapas i nuet med hjälp av stränginstrument och elektronik. "The Great Learning Orchestra" under Leif Jordanssons ledning utforskar musikens gränsland mellan noterad och improviserad musik. I Hjärnarp undersöker de tillsammans med oss i publiken hur Beethovens 9e symfoni kan låta när den filtreras och spelas upp i ett collage bestående av inspelningar från högtalare utplacerade i rummet där flera av GLOs medlemmar har fått tolka materialet.

Behov och drömmar

Hur kan man verka som frilansande musiker på landsbygden? Stefan och Musikcentrum Syd har en idé om att tillsammans verka för att fler i området kring Hjärnarp, Ängelholm och Bjärehalvön och även över Söderåsen i Laholmstrakterna, upptäcker varandra och nätverkar. Därför tittar vi på hur vi kan samarbeta kring detta. Kanske är Stefan Musikcentrum Syds samordnande kraft i området som fångar upp behov och drömmar hos musikerna i hans nätverk? Senare i höst åker vi därför upp igen och arbetar fram hur samarbetet ska se ut och för också ett samtal om något eller fler specifika ämnen som hamnar i vår Podcast-serie.

Läs mer om Stefan Klaverdal här →

 
 

LÄS MER OM MUSIKCENTRUM SYDS PROJEKT MOVING OUT HÄR: