Att verka som frilansande musiker utanför storstäderna

Moving out Musikcentrum Syd Frilansande musiker utanför storstaden 2021-2.png

Moving out – Att verka som frilansande musiker utanför storstaden

18 september åkte Musikcentrum Syd till Höör och kulturhuset Anders för att träffa några av de medlemmar som bor och verkar utanför storstäderna. 

Per Moberg, musikhögskoleadjunkt, författare och musiker deltog från Skurup. Mittscen Skåne från Ynglingarum representerades av LinaMaria Bengtsson, Jerry Segerberg och hunden Cesar. Ida Gustafsson från Billinge, Emelie Roos från bland annat Höör Barock, Mathias Tofte som är musiker och administratör på Kulturhuset Anders och Sara Horvath, kultursekreterare i Höörs kommun deltog också.

Workshopen fokuserade på att ringa in deltagarnas nätverk, gamla som nya, och de begränsningar och möjligheter som finns för frilansande musiker i respektive kommun.

Det som är ganska klart är att alla kommuner skiljer sig åt i kulturpolitik och kulturbudget. Några kommuner har en väldigt aktiv kulturpolitik med en lång historia av att stötta lokala kulturutövare och har en långsiktig kulturpolitik med en tydlig kulturvision, medans andra kommuner har en historia av att satsa väldigt lite på kulturen och förlitar sig på att kommunens självgående eldsjälar utvecklar kulturen.

Vår förhoppning är att kunna initiera kortsiktig och långsiktig process där kommun, kulturutövare, publik och den privata sektorn tillsammans träffas och bygger en grund för en långsiktig kommunövergripande kulturstrategi där aktörerna kontinuerligt fångar upp tendenser och impulser från varandra i en lärande process.

Stort tack till alla deltagare!

Vi kommer att bjuda in till fler inspirerande workshops framöver. Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer eller är intresserad av att delta vid nästa tillfälle.

 

Läs mer om Musikcentrum Syds projekt Moving Out här: