Fredrik Olsson på Kvarteret Portugal

 
Astrid Selling, Fredrik Olsson och den spanska gatuhunden Bella.

Astrid Selling, Fredrik Olsson och den spanska gatuhunden Bella.

Fredrik Olsson – Kvarteret Portugal

 
 
 

Vi åkte ut till Helsingborg och träffade Fredrik Olsson, eldsjälen som i mer än 30 år hållit kulturens och musikens gräsrotslåga vid liv i Helsingborg. Idag huserar han och ett flertal andra kulturaktörer i föreningshuset Kvarteret Portugal i området Gåsebäck.

Gåsebäck är ett industriområde i förändring och till år 2035 är det tänkt att området ska vara en blandad stadsdel med bostäder, verksamheter och grönområden. Stadsdelen Grängesberg i Malmö är inne i en liknande förvandling. På gott och ont. På ena sidan får området ett uppsving med ny infrastruktur, bostäder och verksamhetslokaler rustas upp och den värsta udden av ljusskygga element försvinner till andra delar av staden. På andra sidan försvinner billiga lokaler för gräsrotskultur och mindre företag. En “melting pot” för innovation inom kultur och företagande blir istället en helt vanlig stadsdel utan särprägel.

Hur balanserar Helsingborgs stad då detta? Jo, genom att upplåta lokaler åt den ideella sektorn och dess aktörer. Tanken med Kulturkvarteret Portugal är att förena de kreativa krafterna genom att låta dem träffas, nätverka och stärka befintliga strukturer och utvecklas till nya konstellationer. Ett hus för mångfald där klassisk kultur möter ny ung kultur och på kuppen skapas det nya små-företag.

Innanför dörren på den gråa plåtfasaden öppnar sig en stor möteslokal med högt i tak, mattor i alla färger och former, second hand möbler, en hemmasnickrad bar och en stor scen med sånganläggning. Den spanska gathunden Bella sniffar försiktigt på oss och Fredrik bjussar på kaffe.

Vi pratar om hur Helsingborg genom åren har fött många musik-konstellationer inom en mängd olika genrer; Bob Hund, The Sounds, Covenant, The Souls, Soilwork m.fl. har alla trängts tillsammans med Fredrik Olsson och andra musikälskare i den smältdegel som bland annat huserade i den gamla biografens Röda Kvarns lokaler. Många av de personer och musiker som besökte Röda Kvarn har nu lämnat staden för Malmö, Stockholm eller Berlin. Men många har också stannat kvar och är verksamma i Helsingborg. Utan mötesplatser som Röda kvarn eller kulturkvarteret Portugal så får inte ny kultur tid och plats att pröva sina vingar. Musiker flyttar inte till staden och musiker stannar inte kvar i staden. Kultur i toppen av pyramiden behöver en mylla där möten och experimenterande kan uppstå.

Under tiden vi fikar säger Fredrik hej till en medlem i Covenant som är på väg till sin replokal. Han säger hej till många kulturutövare varje dag och tillsammans bildar de ett kulturkluster som skapar nya projekt och verkar för en mångfacetterad kulturpalett. Många av projekten blir förverkligade tillsammans med ABF i Helsingborg och kulturföreningen är också medlem i ABF. Några av projekten syftar till att lyfta aktörerna/medlemmarna till att starta upp egna små företag och AMF har också ett finger med i leken. Tillsammans med statliga och kommunala medel är detta är en modell som den ideella idéburna sektorn vilar på i Helsingborg.

Det finns många professionella musiker i Helsingborgsområdet och även många semi-professionella. I projektet Moving Out ämnar Musikcentrum Syd att stärka regionens musiker genom att kartlägga var de finns, ta kontakt och ställa frågor om deras behov och drömmar på just den plats där de verkar. Tanken med samarbetet med Kulturkvarteret Portugal och Fredrik Olsson är att Musikcentrum Syd ska bli en tydligare resurs för musikerna i området. Hur det specifikt ska se ut är en dialog vi ska ha med musiker i Helsingborgsområdet, Kvarteret Portugal och dess medlemmar.

Bor du i Helsingborgsområdet och har någon projektidé du vill förverkliga eller vill ha tillgång till Musikcentrum Syds resurser? Då ska du höra av dig till oss!

 
Kvarteret Portugal Helsingborg.jpg
Kulturkvarteret portugal.jpg
Kulturkvarteret portugal.png

INFO: Kulturkvarteret Portugal är Helsingborgs nya kulturella smältdegel och är beläget på Gåsebäck i stadens södra delar. Kulturhusets verksamhet smygstartade under 2019 i praktiska gymnasiets gamla lokaler, på Östra Sandgatan 9C. Öster om huset, vägg-i-vägg, ligger musikhuset (fd. Sensus) lokaler och i väster ligger Lions gamla tegelbyggnad. I kulturhuset finner du bl.a. replokaler, ateljer, studios, danssal, väveri, keramikverkstad, screentryckeri, cykelverkstad, utställningssalar och Favela Café. Favela Café inhyser, förutom café, en scen för musik/dans/teater, filmvisningar, skivaffär och mycket annat.

Länk till Kulturkvarteret Portugal

 

Läs mer om Musikcentrum Syds projekt Moving Out här: