Moving_Music_Liten_Filmskola_Video_Musikcentrum_syd.jpg
 

I Liten Filmskola listar vi generella regler som är bra att kunna. Detta hjälper dig att förbättra bild, ljud, ljus och höjer kvalitén på dina produktioner. Men var uppmärksam på att det är generella regler som är till för att brytas. Har du kreativa idéer som kräver att reglerna bryts så bryt mot reglerna. Att bryta mot reglerna kan också skapa ett konstnärligt uttryck och det konstnärliga uttrycket står ibland högre upp i hierarkin. Vi skriver också lite om hur man kan kan tänka kring för-produktion och själva produktionen.

I filmen “Barnvagnen” av Bo Widerberg, så är bilden nästan konstant överexponerad. Dels för att fotografen Jan Troell var en relativt oerfaren fotograf men också för att de lekte med exponeringen, detta skapade ett väldigt drömskt foto som passade perfekt till filmen.

 
Scen ur “Barnvagnen” av Bo Widerberg med foto av Jan Troell. Inger Taube badas i ljus.

Scen ur “Barnvagnen” av Bo Widerberg med foto av Jan Troell. Inger Taube badas i ljus.

Ljus

  • Använd en ljuskälla

    Olika ljuskällor har olika färgtemperaturer och kan upplevas som varma och kalla. När du blandar varmt och kallt ljus, till exempel kallt dagsljus med en varm inomhusbelysning så blir det svårt för kameran och det skär sig i bilden. För att undvika detta är det en bra idé att att bestämma sig för vilken ljuskälla som ska vara den primära ljuskällan. Dagsljus är väldigt tacksamt att arbeta med då den lyser med stor ljusstyrka.

    Ett sätt att skapa dagsljus inomhus är med dagsljuslampor, men då krävs det att du lär dig lite om ljussättning.

  • Vitbalans

    I de flesta videoappar så kan du justera vitbalansen. Om du upplever att ljuset/bilden drar åt ett oönskat håll så kan du kompensera det via vitbalansen. Lek och ändra tills du blir nöjd. Om du är osäker så kan du välja automatisk vitbalans om det förekommer olika ljuskällor.

  • Överexponering och underexponering

    Du kan skapa en drömsk, utfrätt bild genom att öka ISO-talet i appen (ljuskänslighet i kameran). I videoapparna är det lätt att skruva till ISO-talet på mobilen. Lek och lär tills du blir nöjd. I det flesta fall står ISO på auto.

  • Svagt ljus

    När du filmar i svagt ljus så måste du antingen använda extern ljuskälla, dagsljuslampor etc, eller öka ISO-talet. Men de flesta mobilkameror idag har väldigt svårt att hantera svagt ljus och bilden blir ofta kornig/brusig. Vissa mobiler är bättre än andra och om ditt behov är att filma konserter i mörka lokaler så ska du leta efter en mobil som är bra på att filma i svagt ljus.

  • Grått dagsljus

    Om du filmar utomhus och det är grått och trist kan bilden upplevas som platt och kontrastlös. Ett enkelt tips är att använda sig av en reflektor för att spegla och rikta ljuset mot det du vill ska vara i fokus. Du kan köpa reflektorer men också gör dem själva. Tag aluminiumfolie och vira runt en ruta kartong och se riktar du reflektorn mot huvudmotivet.

Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du filmar med mobilen!

 

Tips på hur du kan använda reflektorer

 
En Omnidirektionell mick kan vara bra att använda vid Podcast-produktion.

En Omnidirektionell mick kan vara bra att använda vid Podcast-produktion.

Ljud

En video med dålig bild är inte bra men en video med dåligt ljud är snudd på katastrof. Om man inte kan höra vad som sägs eller om ljudupplevelsen är otillräcklig på andra sätt, så tappar tittaren förmodligen snabbt intresset.

  • Olika Audioformat

    Audio finns i många olika format men de vanligaste är MP3 och WAV. MP3 är en lättare fil och tar inte upp så mycket plats medan en WAV-fil, som har högre ljudkvalitet än MP3, kan vara väldigt stor. När du lägger in en ljudfil i en editerings-app så påverkar det storleken på videon. Detta är speciellt bra att veta om du senare ska ladda upp videon på tex, Youtube och Facebook, då är det onödigt att ha för stora filer. I editerings-apparna kan du exportera i olika storlekar, oftast har du valmöjligheter där du kan exportera som tex en Youtube video på 720 Hd. Läs om olika format i MJUKVARU-delen.

  • Överföra ljudfiler till olika enheter/plattformar

    När du har en ljudfil som du vill lägga över i en editeringsapp/redigeringsprogram på en annan enhet så kan du antingen föra över filen via Airdrop, Itunes, Icloud (Mac/Iphone) eller dela filen via dropbox, Wetransfer (Android). Om du är obekväm med det så kan du föra över filen på ett USB eller SD-kort (minneskort). När du väl har ljudfilen på den enheten du vill, tex mobilen, så hittar oftast editeringsapparna dina ljudfiler och då kan du enkelt importera filen.

  • Omnidirektionell mick

    Detta är en mick som är bra att använda när du vill spela in ljud som har en vidare mikrofon-omfång tex när det sitter ett helt gäng runt ett bord och du inte kan sätta myggor på alla eller inte vill hantera en mick.

  • Riktad mick

    När du vill spela in en ljudkälla tex vid en intervju och inte vill ha med andra ljud, då är det en bra idé att använda en riktad mick.

  • Använd puffskydd utomhus

    Oftast blåser det lite utomhus och det ger upphov till ett jobbigt brus och rösterna kan försvinna från och till.

  • Live konserter

    Använd videoappar, tex FILMIC PRO, för att reglera inspelningsvolymen. Detta så att ljudet inte “Skorrar”.

Här kan du läsa mer om mickar som passar när du filmar med mobilen.

 

Bästa mickarna till mobiler

Bästa trådlösa mickarna till mobiler

 
Paulo Uccello - Hunt in the forest

Paulo Uccello - Hunt in the forest

Bildkomposition

Bildkomposition är både något intuitivt och något konkret som går att tillämpa. Tredjedelsregeln är en kompositionsguide som . innebär att man delar upp bilden i tre delar horisontalt och tre delar vertikalt. Dessa delar bildar ett rutmönster att förhålla sig till och våra ögon dras oftare till motiv som är placerade i någon av dessa delar. Ett exempel är om du placerar horisonten i nedre eller övre delen så blir bilden mer “harmonisk” än om du placerar horisonten i mitten av bilden. I videoapparna finns det ofta en linjeguide/tredjedelsguide som du kan använda för att placera huvudmotivet.

  • Fyll ut bilden

    Fyll gärna ut bildutsnittet med hela ansiktet om det är det som du vill ska vara i fokus. Komponera bilden efter vad som ska vara centralt i berättelsen bilden ska berätta. Tänk på att du bilden ska beskriva och berätta något. Skrota den om den inte gör det.

  • Minska plotter

    Försök “stagea” den scen du ska filma så att inget onödigt stör, ta bort det som tar fokus från huvudmotivet.

  • Bryt mot alla tänkbara regler

 

Videon berättar lite mer ingående om tredjedelsregeln.

 

Produktion

Om du följer MOVING MUSIC - strategin, då ska du ha planerat så mycket som möjligt innan du börjar filma. Nedan följer en del tips på vad som är bra att ha planerat i för-produktionsstadiet.

  • Location, location, location

    I en lågbudget-produktion så är platsen du filmar på extra viktig. Du kan stärka produktionen bara genom att välja en plats som är “filmisk” och som passar filmens visuella uttryck. Om du tex musiken är dov och melankolisk så är det en bra idé att välja en plats som förstärker eller kontrasterar musikens budskap. Detta är något som bör tas upp ganska tidigt i för-produktionen i samband med Ideation eller Storyboard, där det ska sättas upp tydliga produktions- och konstnärliga ramar, som korrelerar med produktionsbudget, konstnärlig ambition, tekniska färdigheter och tidsaspekter.

  • Rollfördelning

    Om du gör filmen själv så är det bra att bena ut vad du kan göra själv och vad du behöver hjälp med. Om du arbetar i ett team med en lite större produktion så kan ni fördela roller efter intressen eller efter vad ni är bäst på. Att koka kaffe kan vara minst lika viktigt som att.. Regissera..

  • Visuellt utryck

    I det estetiska perspektivet och i ett distributionsperspektiv bestämmer ni vilken sorts format filmen ska ha. Det estetiska uttrycket ska samspela med filmens och musikens/artistens budskap och formatet bestäms på grund av vilken kanal filmen ska visas i, tex Youtube, Instagram eller Facebook. Ett bra tips är att filma med ett så brett utsnitt som möjligt så att ni senare i efter-produktionen kan anpassa bilden efter olika kanaler.

    Om du vill filma i “brevlådeformatet” (förlåt, gammat uttryck..) 16: 9, filma eller exportera med dessa upplösningar (Tänk på att siffrorna som har suffixet “p” står för hur hög upplösning/bildkvalitet videon har. Ju högre siffror desto bättre upplösning/bildkvalitet):

    2160p: 3840x2160 (4K-kvalitet)

    1440p: 2560x1440

    1080p: 1920x1080 (HD-kvalitet)

    720p: 1280x720

    480p: 854x480

    360p: 640x360

    240p: 426x240

 
 
 
Moving Music Logga bara text å bild Musikcentrum Syd Video mobil.png
MUS LOGGA svart.png
Region Skåne.jpg