Filma med mobilen

Moving Music Musikcentrum Syd Filma med mobilen FilmicPro Interface.jpg

Vilken mobil ska jag ha då?

Vilken mobil ska du använda för att filma på bästa vis? Funkar din gamla mobil eller måste du köpa en ny? De flesta som vill ha en bra mobilkamera tittar på hur många pixlar kameran har. Mobilkameror idag 2020, har från 12 pixlar och uppåt. Ju högre pixelantal är såklart bättre och vissa har upp till hisnande 48 pixlar. Men, det är absolut inte enbart pixelantalet som bestämmer hur bra bild din mobilkamera tar utan det beror också bland annat på hur stor bländare linsen har. Nedan listar vi de egenskaper som vi tycker att du ska titta närmre på när du väljer mobilkamera.

  • Optik

    På de flesta nyare mobiler så har tillverkarna sett till så att det finns flera olika linser att ta bilder med. Förutom den vanliga linsen så brukar det finnas extra linser i form av telelins och vidvinkellins. Vissa mobiltillverkare har så mycket som fem olika linser. Vad som är önskvärt är att du ska kunna skapa ett skärpedjup där bakgrunden/förgrunden kan vara mer eller i mindre i fokus. Iphone 8 plus och uppåt har “portraitmode” som gör det möjligt att fota med skärpedjup. För att kunna filma med skärpedjup så behövs det väldigt mycket datakapacitet i mobilen och de flesta mobiler saknar idag den egenskapen. Men det ändrar sig snabbt så ha koll!

  • Ljusintag/bländare

    För att kameran ska klara av att fota i dunkelt ljus ser bländaren till att släppa in ljus i kameran, så ju större bländarsiffra desto bättre. Dessvärre är de flesta mobiler inte riktigt bra på den här punkten, så det är en viktig kameraegenskap med högt bländartal för dig som ska filma tex livekonserter i en mörk lokal.

  • Stabilisator

    För att bilden inte ska bli skakig har de flesta mobiler en optisk stabilisator. Detta gör att bilden är mindre känslig för skakningar och videon blir mer följsam.

 
 

GIMBALS!

Moving%252BMusic%252BH%2525C3%2525A5rdvara%252Bgimbal%252BMusikcentrum%252BSyd%252Bfilma%252Bmed%252Bmobilen%252Bjackson-hayes-UU77aJC-Wb0-_MovingMusic_MjukvaraFilma_unsplash.jpg

En Gimbal är en som en selfiepinne men med fler funktioner. den har bland annat ett gyroskop som hjälper dig att hålla kameran rak i förhållande till horisonten. Eller en stabilisator som motverkar skakningar så att du får en mer stabil bild, de flesta nyare mobiler har dock en inbyggd stabilisator. Med gimbalen så kan du göra kameraåkningar, du kan styra din video-app med reglagen och den kan fungera som ett stativ. Gimbalen är kort och gott en Swiss army kniv som hjälper dig att skapa mer filmiska videos och tillsammans med video-apparna bildar de ett superbt radarpar. Gimbals kostar allt från tusenlappen och uppåt, det är en väl värd investering om du ska producera eget material. Vissa Gimbals har begränsningar när det gäller tillbehör. Därför är det viktigt att du tänker efter om du vill koppla en extern mick eller andra tillbehör till din Gimbal. Så ta en titt i videobiblioteket nedan.

  • Para ihop din Gimbal med video-appar, tex Filmic Pro

  • Skapa mjuka & följsamma videos

  • Följ objekt & ansikten

  • Programmerbar kamerainställningar

  • Koppla externa mickar och andra tillbehör

 

Youtube-folket testar och jämför Gimbals

Movi - Cinema robot, Gimbal har en annan design än de flesta andra gimbals. Den har också flera tillbehör, bland annat för att koppla till mickar etc. för tex liveinspelningar.

Vilken är den bästa Gimbalen? Här jämför Justin två populära Gimbals.

Vissa Gimbals är mer anpassningsbara än andra. Vissa behov, som att koppla till en mick etc, funkar bara med vissa Gimbals. Kolla upp vilka dina behov är innan du köper din Gimbal.

Ett till test av olika Gimbals för mobiler.

 

Tips & tricks för att filma med en Gimbal

Få praktiska tips om hur du kan använda din Gimbal.

I denna genomgång visas hur fem olika tips om vad du kan göra med en Gimbal.

 

Koppla mickar till din Gimbal

Hur kopplar du en extern mick till en Zhiyun Smooth 4 Gimbal.

En till tutorial från Lins-bolaget Moment

 
 

Ljud till mobilen

 
Moving+Music+Musikcentrum+Syd+extern+mic+till+mobieln.jpg

De senaste årens Iphone-mobiler saknar hörlursingång (3,5 mm) och det kan vara knepigt att hitta rätt anslutningar. Detta kan du lösa genom att skaffa en adapter som du sätter i ladd-ingången på din Iphone eller genom att skaffa en trådlös mikrofon. Android mobiler har inte samma problem men där finns det också möjlighet att skaffa trådlöst eller koppla ihop via en 3,5 mm sladd. Vilken sorts mick ska du ha till din mobile då? Ja, det beror ju helt på vad du ska filma. Är det till exempel en konsert med ett helt band så är det en bra idé att skaffa en stereo mic som är semi-omnidirectonal (tar upp ljudet från en vidvinkel). Och är det en enskild musiker så är det bra med en riktad mick (shotgun) som utesluter ljud som kommer från sidan eller bakom micken. Många av dagens mobiler har dock en riktigt bra inbyggd mick, och tillsammans med en ljud-app eller video-app, där du kan reglera inspelningsvolymen, kommer du rätt långt.

Postproduktion av ljud. Är du lite mer bevandrad i digital musikproduktion och använder dig av mjukvara för digital ljudredigering/inspelning, så kan du göra lite postproduktion av ljudet. När du till exempel spelar in en video med en app så får du automatiskt en ljudfil (wav) som du kan exportera via airdrop, bluetooth, usb-sticka, e-mail, fildelartjänster som Wetransfer, dropbox, Google drive… Det finns oändliga möjligheter att överföra filer från olika enheter. När du har din ljudfil så importerar du den till ditt ljudprogram och editerar den där. Då kan du få mer kontroll över ljudet och du kan också ta bort onödigt brus med olika mjukvaru-presets, som Logics Expander. Längre ner i videobiblioteket hittar du några exempel på ljudredigering.

 
 

Mickar till mobilen

 

Brusreducering

Adobes ljudediteringsprogram har bra presets för att ta bort brus eller bakgrundsljud från inspelningar.

Lite om hur du kan ta bort brus från ljudspår med Apples Logic.

 
 

Andra tillbehör till mobiler

L.T Fisk videon är filmad med en Iphone 8 plus med videoaappen FILMIC PRO och redigerad i Adobes Premiere.