Lyssnande i samtal – stödgrupp för frilansmusiker

Mathias Landaeus

Lyssnande i samtal – stödgrupp för frilansmusiker

Under hösten genomför vi en serie gruppsamtal inspirerade av den beprövade metoden Co-counseling som bygger på att man turas om att lyssna på varandra. Mentor och ledare för träffarna är Mathias Landæus, som är frilansmusiker och har många års erfarenhet av metoden och deltagit i samtalsgrupper med musiker spridda över hela världen.

Tidpunkt:
Varannan onsdag kl 10-11.30:
7 okt, 21 okt, 4 nov, 18 nov, 2 dec, 16 dec

Detta är en ”öppen stödgrupp”. Det går bra att dyka upp varje gång eller vid något enstaka tillfälle. Anmäl att du vill delta till mathias@landaeus.com så får du zoom-länk skickad till dig via mail.

Träffarna vänder sig till dig som är intresserad av att utveckla din förmåga till aktivt lyssnande för att stärka dig själv och andra och för att kunna knyta an och agera med större självförtroende och empati, både privat och i ditt yrkesliv. Samtalen sker i huvudsak i par om två där du handleds i att prata fritt respektive lyssna aktivt.

– Vi kulturskapare fyller en viktig roll i samhället men lever ofta under hård press. Stödgruppen för musiker syftar till att bryta vår isolering och stärka vår gemenskap.

Vi kommer att använda oss av ”aktivt lyssnande” med inspiration från Re-evaluation Counseling, en metod som länge utövats ideellt i nätverk i hela världen, och som jag har 20 års erfarenhet av att använda. Metoden bygger till en början på några enkla principer, som fördjupas efter hand.

Jag tyckte detta var ganska läskigt när jag började och nästan ingen annan bland mina musikerkollegor har provat på det. Men den här metoden har hjälpt mig otroligt mycket i mitt liv som musiker. Den har gjort mig mentalt starkare och gjort det lättare för mig att vara autentisk i en massa situationer. Man kan säga att den här metoden gör att man blir mer medveten om sina känslor men mindre styrd av dem, vilket får stora konsekvenser för ens självkänsla och i alla ens relationer, säger Mathias Landaeus.

Samtalen bedrivs med stöd av Region Skåne inom ramen för projektet Omtag.

Lyssna när Mathias berättar om stödgruppen och om livet som jazzmusiker på och bakom scenen.