CORONA FAQ

CORONA FAQ

Här samlar vi info, tips och annat som är relevanta för våra medlemmar i relation till Coronakrisen. Sidan uppdateras löpande.

Musikcentrum Syd finns tillhands som en resurs för dig som medlem. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller om det finns något vi kan göra för att underlätta din situation. Har du tips om info som borde finnas på den här sidan? Skriv ett meddelande i kommentarsfältet!

Musikcentrum Syds arbete under coronakrisen:

  • På kontoret jobbar vi hela tiden med att vara ett stöd för de som behöver hjälp under dessa hårt ansträngda tider. Vi kan svara på frågor om ansökningar, stöd, regelverk osv. Tveka inte att kontakta oss.

  • Vi rapporterar hela tiden till både region skåne och kommunerna om fakta för att de ska få grepp om hur läget ser och ta fram stöd på olika sätt

  • Vi försöker också skapa så många aktiviteter vi kan med fokus på kunskap som kan vara till nytta.

Bidrag till MCS

    Vi har fått två bidrag beviljade under:

  • regions Skånes digitaliseringsbidrag - Vi fortsätter med vårt Moving Music-projekt, men nu under namnet Moving Music - Moving Out, med fokus på att ta vår mobila studio ut i Skåne och genomföra aktiviteter, kring lärande, företagande, konstnärlig utveckling

  • Malmö Stads projektbidrag - Malmö Music Evolution - idéverkstad. Vi vill samla nyckelpersoner inom musikbranschen i Malmö; musiker, arrangörer, föreningar, studio, producenter, spelföretag föra att tillsammans ta fram nya spännande idéer för hur vi kan stärka musikbranschen i Malmö.

Pressmeddelanden:
Pressmeddelande 22 mars
Pressmeddelande 11 aug
Pressmeddelande 27 augusti


Första siffrorna om hur coronakrisen drabbar frilansmusiker

  • Under våren har två enkätundersökningar om frilansarnas situation under Corona-krisen har genomförts av Riks

  • Genom en estimering antalet befintliga frilansmusiker har man kommit fram till ett bortfall på 260 000 000 kr. Och i dessa siffror finns inte arrangörer eller andra scenkonstnärer inräknade.

Statitik ekonomiskt bortfall corona.jpg


Livestreama din konsert

Plattformar som samlar livestreamad kultur:

Culture Stream Malmö

Conronakoncerter

Kunskapsbank om livestreaming:
www.musikcentrumsyd.se/moving-music-streama



Stödåtgärder

500 milj. i akut stöd till kulturen – 20 mars



Opinionsbildning

KLYS förslag till stödpaket – 18 mars

KLYS träffar ministrar om Corona – 17 mars



Insamlingar

Svensk Jazzs insamling till jazzmusiker –16 mars



Checklista riskbedömning

Här hittar du smittskydsinstitutets checklista för riskbedömning av publika events.



Enkät + info från riks

Här hittar du pressmeddelandet om enkäten

För att kunna bilda opinion kring stödåtgärder för drabbade musiker behöver vi få veta hur restriktionerna kring virusspridning har påverkat dig konstnärligt och ekonomiskt. Vi vill be dig som är medlem att fylla i enkäten nedan för att vi ska kunna skapa oss en bild av läget.

Här följer gemensam info om enkät för alla Musikcentrum-medlemmar:

De på musikområdet som drabbats snabbast av coronavirusets effekter är frilansande musiker med livemusik som främsta inkomstkälla. Vi har fått skrämmade rapporter av en närmast utraderad spelvår för vissa medlemmar. Vi i musikcentrumen i Öst, Väst och Syd kommer att försöka ge vår bild av hur ni drabbas och i samverkan med KLYS, Konstnärsnämnden, Musikerförbundet, Teaterförbundet, Musikalliansen med flera, och kommunicera detta till politiken. Vi måste agera snabbt men ändå fånga upp kunskapen metodiskt. Jag vill därför med största allvar be er att fylla i denna enkät. Det tar 5 minuter max. MEN vi vill att ni väntar till fredag nästa vecka (20 mars) eftersom vi vill se hur den närmaste veckan utvecklar sig och få så uppdaterade uppgifter som möjligt.

Vi har också förstått att en del drabbats av att arrangörer på scener med kapacitet under 500 platser hänvisat till force majerure för att ställa in konserter utan att ersätta artisterna. Läs därför Musikerförbundets tydliga information om vad som gäller här: https://www.musikerforbundet.se/aktuellt/coronavirus-installda-spelningar/ 

Enkäten finns här https://musikcentrumost.wufoo.com/forms/m10ud3nq0buzk7j/ och ni kan fylla i inkognito, vi be inte om några uppgifter som kan identifiera er men det är oerhört viktigt att de myndigheter som just nu hanterar allehanda stödpaket till olika branscher förstår frilansande musikers speciella villkor.