Mästare möter mästare - kompositörer

Mästare möter mästare - kompositörer

Gruppbild glada.jpg

Förra veckan inledde vi vårt nya format för seminarier - Mästare möter mästare - med att bjuda in kompositörerna Magnus Jarlbo och Nathan Larsson till ett samtal om att komponera musik för film. Båda har gedigna och långa listor på imdb; Magnus sedan slutet av 80-talet och Nathan sedan tidigt 90-tal, med allt från kortfilmer och dokumentärer till långfilmer och serier i USA och Sverige.

Till den varma försommarkvällen kom ett femtontal ivriga lyssnare, både medlemmar och andra musikintresserade. Det visade sig att samtliga ägnar sig åt komposition i någon form; från reklam, spelfilm, performance, teater, dataspel, till nyskapade instrument och mycket mer.

Eftersom det var första gången vi prövade konceptet, testade vi också formatet för själva samtalet. Men det föll sig ganska naturligt att med en moderator (undertecknad) leda diskussionerna inom en handfull olika ämnen. Låta de båda huvudpersonerna först få komma med sina erfarenheter och reflektioner och sedan bjuda in publiken för frågor.

Nathan.jpg

Vi diskuterade bl a villkoren och marknaden, men en stor del av tiden ägnades åt att verkligen nagelfara den kreativa processen; hur går det egentligen till från det att uppdraget landar till man levererar en första idé? Tack vare alla deltagarnas erfarenheter inom komposition kom diskussionerna att dyka på djupet. Hur vet man att man har hittat rätt? Magnus beskrev det som att man hittar en ”nyckel”, någon form av detalj i musiken (rytmik, instrument, melodislinga, osv) som sätter ramen för det fortsatta arbetet. Och vägen till ”nyckeln” kan många gånger var lång och svår och kräver ett disciplinerat arbete.

Magnus berättar.jpg

Nathan lyfte fram samarbetet med klipparen eller regissören. Med en specifikation av uppdraget följer också en idé om musiken som presenteras genom det som kallas ”temp-musik” (temporary music) och kan i vissa fall vara musik med väldigt specifik karaktär. Både Magnus och Nathan följer temp-musiken så noga de kan, att välja en motsatt linje har sällan något syfte i den här typen av kompositionsuppdrag.

Kvällen var inspirerande och erbjöd också en stund att skapa nya kontakter och prata med andra musiker över en kopp kaffe. Alla var ivriga och verkade njuta av att få diskutera på djupet om några av de svåra momenten i musikeryrket. Det enda sättet att få stopp på diskussionerna och att avsluta kvällen var att abrupt hänvisa till klockan. Detta bådar gott för framtiden, eftersom vi vill kunna vara en plats för inte bara företagande och kommunikation utan också för utveckling av konstnärskap.

Bilderna ovan är skärmdumpar och är därför en aning suddiga. Vi passade på att filma kvällens samtal, dels som lajvsändning via Instagram, men också för dokumentation och som del av vårt nya påbörjade projekt Moving Music. Med stöd från Region Skånes digitaliseringsprojekt kommer vi under 2019 att fokusera på just film, bl a för förmedling.

Håll utkik efter både filmprojektet och nästa mästarmöte.

/Astrid Selling (verksamhetsledare MCS)

Till nyhetsarkivet →