God Jul och Gott Nytt År önskar vi på Musikcentrum Syd!

Julkort 16x9.jpg

Nu tar vi på Musikcentrum Syd jullov och vill passar på att tacka medlemmar och samarbetspartners för året som gått! Under året har vi bland annat haft närvaro på Folk at Heart i Örebro, Sweden Live och Folk- o Världsmusikgalan i Norrköping, Jazzahead i Bremen och Womex i Las Palmas! Vi har arrangerat pressfotografering för våra medlemmar och arbetat med tre Starta Mej!-grupper inom jazz folk- och världsmusik med artister som Lamine Cissokho, We Float, och Trio Wolski. Vi har också byggt om vår hemsida med nya medlemssidor och en ny struktur för medlemskap och dragit igång festivalprojektet där vi samarbetat med bland annat Landskronskarnevalen. Vi har också hållit i ett gäng föreläsningar och workshops och gett individuell coaching till ännu fler enskilda medlemmar. Tack vare stöd från Region Blekinge har vi kunnat påbörja ett utökat arbete utanför Skåne och vi hoppas på att kunna fortsätta växla upp vår verksamhet på fler fronter under nästa år med ännu fler användbara resurser för våra medlemmar och för musikllivet i södra Sverige i stort!

Här kan du lyssna på våra medlemmars nya releaser under året!

Nya artister som kommit till i vår katalog under året är bland andra:
Mour
Love Kjellsson / Moaivi
Marie Stockar Becker
Folkmusikens Queen B
Lelo Nika
Trio Wolski
Lady Afternoon
Stina Künstlicher
Anna Helmersson
Båtjazz
Loljud
Magnus Jarlbo
Sara Wilén
Thomas Wiehe
Tropical Vampire

Läs mer om våra artister här!

God Jul och Gott Nytt År önskar vi på Musikcentrum Syd!

Till nyhetsarkivet →

Läs om vår nya satsning i Blekinge!

Blekinge.jpg

Läs om vår nya satsning i Blekinge!

Tack vare stöd från Region Blekinge kommer vi den närmaste tiden kunna satsa lite extra på att lyfta fram och stötta musiker som är verksamma i Blekinge Län. Som ett startskott för satsningen bjöd vi fredagen den 7 december in till en nätverksträff i Blekingesalen på Musik i Blekinge. Under eftermiddagen berättade vi om Musikcentrum Syds verksamhet och fick igång intressanta samtal om villkoren för musiker och för musiklivet i Blekinge. På plats fanns frilansande musiker inom flera genrer och representanter både från kommun och lokalpress. Vår förhoppning är att vi under våren ska kunna utveckla vårt arbete i Blekingen med både fler nätverksträffar och tillfällen för musiker att få enskild coaching kring karriärutveckling och marknadsföring.

Läs om träffen i Sydöstran!

Foto: Mattias Mattisson

Foto: Mattias Mattisson

Foto: Ingemar Lönnbom

Foto: Ingemar Lönnbom

Till nyhetsarkivet →

Musikcentrum Syd på Folk- och Världsmusikgalan 2018

Folk- o Världsmusikgalan 2018.jpg

Den 6-7 april hölls årets upplaga av Folk- & Världsmusikgalan i Norrköping. Verksamhetsledare Astrid Selling var på plats tillsammans med representanter för Musikcentrum Öst och Väst!

Du fanns på galan som representant både för Musikcentrum Syd och för SSR. Kan du berätta lite om dina allmänna intryck från galan?
– I år samarbetade galan med Linköpingsfestivalen och hade placerat hela eventet i de spännande gamla bruksbyggnaderna mitt i Norrköping. Framträdanden och seminarier fick trängas om ljudrummet. Jag tycker att det var spännande att så mycket hände på en så liten yta! Tyvärr var det omöjligt att hinna lyssna på alla musik som erbjöds, men så ska det vara på en festival.

På vilket sätt märktes Musikcentrum Syds arbete för att stödja frilansmusiker på galan?
– Tillsammans med våra kollegor i Öst och Väst hade vi ett bord på mässan. Många kom fram och var nyfikna på vårt arbete. Vi fick mycket positiv respons och många påpekade att den service vi erbjuder, dvs coachning, utveckling av företagande, föreläsningar, workshops mm, är något de verkligen efterfrågar.

Vad har galan för betydelse för folkmusiken i Sverige i stort?
– Folk- & Världsmusikgalan har ju skapats för att traditionsmusik på alla vis få ska synas, men det ska också finnas plats för spännande möten med angränsande genrer. När folkmusiken uppmärksammas i andra sammanhang får den sällan chans att visa upp all den bredd och det djup som den egentligen inrymmer, med sitt ursprung i många olika länder och kulturer, lika mycket sång som instrumentalt och med dansen som central funktion för musikens utövande.

Galan har kritiserats för att vara för spretig och för att inte ge tillräckligt utrymme för den traditionella folkmusiken. Hur ser du på det?
– Så kanske det kan vara vissa år. Ofta pendlar fokus på olika områden från år till år. Sen är ju frågan vad traditionsmusik är. Många folkmusiker förhåller sig själva brett; de kan spela i spelmanslag ena stunden och i nästa stund spela tillsammans med någon i en annan genre, eller använda folkmusikgenren som inspiration för eget komponerande. Det finns så mycket. Själv var jag ansvarig för ett seminarium där vi tittade närmare på handskrivna spelmansböcker, och det kommer säkert att finnas liknande event vid nästa gala.

Hur har man som medlem glädje av att Musikcentrum Syd finns på plats i den här typen av sammanhang?
– En viktig roll vi har är att tillsammans med Öst och Väst påverka musikpolitiken på nationell nivå. För genrerna folkmusik och världsmusik är detta platsen man möts för att lyssna, spela och samtala. Det är i möten här som nya tankar och idéer kan uppstå. Sen behöver vi synas för att bli många. Vi behöver fler medlemmar i alla våra föreningar för att få tyngd och kunna fortsätta arbeta mot våra mål för ett bättre fungerande arbetsliv för våra fria musiker.

Upplever du att det finns speciella förutsättningarna eller utmaningar för musiker inom folkmusikgenren i förhållande till övriga musikbranschen i Sverige?
– Det finns utmaningar för alla inom traditionell musik. Man behöver nå ut till publiken så att fler får upp ögon och öron för musiken, men också för danstraditionen som är starkt kopplad till folkmusiken. Det finns mycket fördomar om vad folkmusik egentligen är och vilka som utövar den. Sen finns också en hel del politiska krafter som vill använda folkmusiken i nationalistisk politisk propaganda. Men vi som håller på genren vet att den egentligen symboliserar öppenhet, nyskapande, uppblandning och utveckling mellan kulturer. Folkmusiken är inte folkmusik förrän man låter den förändras med människorna som använder den. Det är liksom det som är det centrala i just den genren.

Till nyhetsarkivet →

Ett musikliv för alla!

Ett musikliv för alla!

Tjugo musikorganisationer i samarbete: Staten behöver utreda musiklivet!

ettmusikliv_fågel_logga.jpg

Sedan Sveriges nuvarande kulturpolitik grundlades, har förutsättningarna för svenskt musikliv förändrats. Detta kräver politiska uppdateringar. I ett gemensamt upprop kräver nu tjugo nationella musikorganisationer en parlamentarisk utredning.

Partsinlagor från olika delar av musiklivet finns det många – men hur ser egentligen hela bilden ut? Alla olika perspektiv försvagar musiklivet politiskt, eftersom vi tenderar att underminera varandra istället för att tillsammans med politikerna lägga gemensam kraft på att utveckla sektorn.

Det vi organisationer gemensamt ber ansvariga politiker om är en helhetsbild över musiklivets komplexa ekosystem. En parlamentarisk översyn skulle ge möjlighet att skapa positiv politisk utveckling. Det har tidigare större sektorsutredningar tydligt visat, till exempel utredningen av museerna i Sverige eller filmutredningen.

Onsdag den 11 april kl 13.30-15.30 bjuder uppropet in till en öppen musikpolitisk debatt på Stallet (vid Nybrokajen i Stockholm).

Läs hela uppropet här - och skriv under stödlistan: www.ettmusiklivforalla.se

Till nyhetsarkivet →

Musikcentrum Syd på Sweden Live 2018

Musikcentrum Syd på Sweden Live 2018

I veckan var vi på Sweden Live för att sälja in våra artister tillsammans med våra systerorganisationerna i Musikcentrum Riks. Inte mindre än sju medarbetare fanns på plats på mässan! Det var väldigt roligt att få se vilken viktig funktion vi fyllde. Vi presenterar verkligen ett radikalt annorlunda utbud med vår stora bredd i genre och föreställningskoncept jämfört med de andra utställarna. Både utbudet vi tagit fram för Festival och för Barn & Unga kändes väldigt unikt! Nytt för i år var att vi använde oss av en gemensam digital plattform där vi presenterade artister från alla tre organisationerna. Tio akter från varje organisation fanns med i urvalet, som fick mycket bra respons. Vi kände oss nog alla stolta över att kunna presentera en så bra gemensam katalog! Förhoppningsvis lyckades vi dessutom väcka tillräckligt stor nyfikenhet för att locka in besökare att ta en titt också på de övriga närmare 600! akter som finns representerade på våra respektive hemsidor. Ta gärna en titt på den nya plattformen här! Stort tack till alla för ett fint samarbete!

Till nyhetsarkivet →

Folk at Heart 2018

– Musikcentrum Syd showcase i Örebro
Som en del i vårt artistutvecklingsprogram Starta Mej! deltog Musikcentrum Syd med tre artister på årets upplaga av Showcase-festivalen Folk at Heart i Örebro i januari. De deltagande artisterna var Kirsti Meiers, Lamine Cissokho och Anna Fält. Musikcentrum Syd fanns på plats med en egen scen där våra artister kunde visa upp sig med minikonserter som ett komplement till spelningarna på de större scenerna. Tack för alla nya kontakter som knöts med bokare och publik!

Här kan du läsa mer om Folk at Heart!

Kirsti Meiers

Kirsti Meiers

Fullt i vårt hotellrum :)

Fullt i vårt hotellrum :)

Lamine Cissokho

Lamine Cissokho

Anna Fält

Anna Fält

Vill du bli medlem i Musikcentrum Syd? Läs mer här!

Till nyhetsarkivet →

Med anledning av #metoo – Uttalande från Musikcentrum Riks

Med anledning av #metoo – Uttalande från Musikcentrum Riks

Musikcentrum Riks (MCR) har med bestörtning följt den flodvåg av vittnesmål från teater- och operahåll och nu även kvinnliga jurister som vittnar om sexuella kränkningar och övergrepp. Vi stöttar givetvis dessa upprop och vill lyfta frågan i alla MCRs regionala föreningar, såväl som i MCR och ge konkret stöd till de musiker och artister i MCRs medlemsföreningar som kan ha blivit utsatta för liknande kränkningar.
Svenska Musikerförbundet har startat ett nätverk för utsatta frilansande musiker – och vi gör gemensam sak med dem. Maila ordförande i MCR, hilmamusic@gmail.com, om du vill delge erfarenheter och/eller ingå i detta nätverk för att få stöd i dina upplevelser och/eller arbeta för att motverka liknande för framtiden. Om du är medlem i Musikerförbundet kan du också direkt ta kontakt med Elise på Musikerförbundet. elise@musikerforbundet.se

Till nyhetsarkivet →

Jazzahead 2017!

JAZZAHEAD!

Nu bär det av för Musikcentrum Syd till den stora musikmässan i Bremen! Musikcentrum Syd kommer vara på plats och representera våra medlemmar som en del av Musikcentrum Riks.

Här kan du lyssna på våra medlemmars musikaliska akter inom jazzgenren:

Vill du bli medlem i Musikcentrum Syd? Läs mer här!

Till nyhetsarkivet →