Malte Zeberg på Womex 2018

Malte Zeberg

Under hösten har Musikcentrum Syd arbetat med en ny Starta Mej!-grupp inför närvaron på Womex i Las Palmas. Fem artister deltog i gruppen och arbetet har varit intensivt! En av deltagarna var Malte Zeberg med gruppen Floating Sofa Quartet. Gruppen beskriver sig som ung nordisk folkmusik med en ensemble från Danmark, Sverige, och Finland. Här berättar Malte om sina erfarenheter av Womex och om hur Starta Mej! hjälpte honom att förbereda sig inför resan.

Hur såg dina förberedelser inför Womex ut?
Jag hade diskussioner med mitt band om var vi vill nå ut härnäst och utgick ifrån det. Jag hade också en del personer som jag känner till sedan tidigare genom kollegor som jag vill få kontakt med. Sen kollade jag igenom listan med delegater en del och pekade ut några nyckelpersoner där. Jag hörde av mig till några av dem på förhand sedan laddade jag väskan med flyers, visitkort och skivor och for iväg!

På vilket sätt hjälpte Starta Mej! dig att förbereda dig inför Womex?
Framför allt var det som en morot för mig att få igång förberedelserna. Dels bara genom att träffas och peppa varandra, men det var också väldigt lärorikt att diskutera sitt konstnärskap i grupp. Det gjorde det lättare att jobba fram formuleringar för att beskriva det jag arbetar med på ett effektivt och tydligt vis. Eftersom jag var på Womex förra året så visste jag ungefär vad jag skulle förvänta mig, men den här gången kände jag mig mycket mer förberedd i och med Starta Mej.

Hur upplevde du mässan på plats? Kan du berätta lite om dina intryck?
Mässan är väldigt stor och kan stundtals vara rätt överväldigande, men allt är väldigt väl arrangerat och det är relativt lätt att hitta runt i den djungel som det ändå kan vara. En kan definitivt får nog av allt minglade och presenterande men det är också väldigt trevligt att träffa alla eldsjälar som brinner för samma musik som en själv. Det bästa är nog kvällarna när en går ut och äter lite med antingen gamla vänner eller nyfunna kontakter och sedan går och kollar in någon riktigt bra konsert.

Ibland kan man höra att folk tycker att det är slöseri med tid att delta på mässor av den här typen. Vad tycker du? Har du fått något konkret ut av ditt deltagande?
Jag tycker definitivt att det är värt att åka på mässor. Även om det kan kännas som att en inte får ut någonting konkret på direkten så tror jag att det gör väldigt mycket i längden att bara synas till och hålla lite koll på scenen. Jag har både upptäckt massor av nya ställen som jag skulle vilja spela på och även fått kontakt med folk som är arrangörer/bokare/media osv.  Men jag känner också att även om jag inte åker från Womex med en färdig bokad turné så är det nog så lärorikt att bara reka lite och se hur branschen ser och vad andra musiker sysslar med.

Jag tror att ju mer konsekvent du kan vara med att åka varje år ju mer kommer du få ut , detta var bara mitt andra år men redan nu kände jag igen många som jag träffade förra året och kunde ta upp tråden igen med. Jag kommer definitivt försöka åka nästa år igen. Jag känner mig också nyfiken på amerikanska och kanadensiska motsvarigheterna Folk Alliance och Mundo Mondial, de skulle vara roligt att åka på.

Vilka är dina bästa råd till andra som funderar på att åka?
Jag tror att det är lätt att stirra sig blind på att målet är att hitta "rätt" folk att prata med och att lyckas övertala dem om att du har en fantastisk produkt att sälja. Personligen tror jag snarare att det handlar om att träffa många av de kontakter och vänner som en redan har och bara låta dig svepas med lite av vad som händer. Ha roligt och var dig själv så kommer du njuta mer av upplevelsen och träffa spännande kontakter. Jag stärkte rätt många äldre kontakter i Tyskland och Belgien men även i Norden och fick spånat på många framtida samarbeten. Jag fick också fin kontakt med flera amerikanska och kanadensiska bokare som jag vill fortsätta jobba med

Till nyhetsarkivet →