Anne Marte Eggen på Jazzahead 2018

Anne-Marte Eggen

Musikcentrum Syd presenterade fem artister på årets upplaga av Jazzahead i Bremen. Tre av artisterna deltog i vårt artistutvecklingsprogram Starta Mej! under våren, där vi tillsammans arbetade igenom deras säljmaterial för att kunna presentera dem på bästa möjliga sätt på mässan. På plats i Bremen fanns Carolina tillsammans med Anne Marte Eggen från We Float som var genom sitt deltagande i Starta Mej! också kunde få sitt deltagande i mässan finansierat av oss på Musikcentrum Syd. På mässan fick vi möjlighet till både individuella möten med internationella och svenska kontakter och till speed-meeting annordnade av Export Music Sweden. Här berättar Anne Marte om sin upplevelse av mässan:

Vilka var dina förväntningar när det blev bestämt att du skulle delta på Jazzahead?
– Det var väldigt svårt att föreställa sig hur Jazzahead skulle vara eftersom jag aldrig hade varit på något liknande innan. Av samma anledning var det svårt att skapa sig stora förväntningar. I likhet med många andra branscher är det mycket som handlar om kontakter och nätverk i musikbranschen och det tar tid att bygga upp. Mitt mål var att lära känna nya personer, lära mig mer om hur branschen funkar och att ha kul!  

Visitkort.jpg

Hur såg dina förberedelser ut?
– Jag åkte dit för att promota mitt band We Float och fick en del tips och hjälp av Carolina på MCS om vad som var bra att göra inför mässan. Min hemsida fick ett litet lyft med uppdaterade presstexter och bilder och jag tryckte upp flyers. Jag försökte även boka in möten med en del aktörer på mässan, men lyckades inte boka in något.

Hur upplevde du mässan på plats? Kan du berätta lite om dina intryck?
– Det var överväldigande! Enormt stort, massor av folk och flyers och visitkort på alla bord. Det var en liten chock först, men efter en liten stund kom jag in i det och då var det bara kul!  Alla var väldigt vänliga och det var lätt att komma i kontakt med folk. Och framförallt var det väldigt kul att lära känna så många nya personer!

Ibland hör man folk tycka att det är slöseri med tid att delta på mässor av den här typen. Vad tycker du? Har du fått något konkret ut av ditt deltagande?
– Om man har förväntningar om att bli erbjuden massor av spelningar efter en sådan mässa blir man nog besviken. Men man träffar mycket folk som kan bli potentiella samarbetspartners i framtiden, så jag tror ändå att det kan vara värt att åka ner. Man ska nog vara beredd på att jobba mycket innan och efter och så tror jag att man ska ha långsiktiga mål och planer.

– För min del har det ännu inte gett något konkret, men nu har jag nya personer som jag kan ta kontakt med nästa gång We Float skall på Europaturné. Nästa gång vi planerar en turné har vi flera att kontakta och jag tror att arrangörerna hellre vill boka oss när vi är i närheten så att de inte behöver stå för resekostnaderna.  

Vad tänker du kring att delta på Jazzahead fler år? Finns det andra mässor som du skulle vilja delta på?
– Jag tyckte att det var väldigt kul att vara på Jazzahead och vill gärna åka tillbaka nästa år! Angående andra mässor har jag inte så bra koll, men jag spelar ju väldigt mycket olika musik så jag skulle nog vilja åka till Womex någon gång.

Läs mer om Anne Martes band We Float!

Här hittar du alla artister som vi presenterade på mässan!

Här hittar du mer info om Jazzahead!

Vill du bli medlem i Musikcentrum Syd? Läs mer här!

Till nyhetsarkivet →