Publicerat i Helsingborgs Dagblad, skrivet av Herbert Tinz (journalist på hd och musiker) inför vårt musikermingel den 8 april 15-17 på Dunkers Kulturhus! Varmt välkomna! Vi bjuder på fika! hd.se/noje/2013/04/03/forstudie-vill-samla/

Förstudie vill samla frilansmusiker

NÖJE Publicerad 3 april 2013 kl. 04:00
  • Petter Wickman vill organisera södra Sveriges musiker i Musikcentrum Syd.

Några frågor till Petter Wickman.

Varför behövs det frilansmusikermingel?

– Frilansmusiker behöver ett forum att mötas i. Det finns massor av frågor som kan diskuteras, det är bra att som frilansmusiker kunna nätverka. Musikerförbundet har sådana här möten regelbundet. Därför vill vi skapa samma möjligheter för frilansarna genom denna förstudie för Musikcentrum Syd.

Finns det några speciella kriterier för att få komma till minglet?

– Man måste se sig själv som frilansmusiker. Även fast anställda musiker inom HSO till exempel kan komma om de har frilansuppdrag vid sidan om. Vi vill gärna inkludera klubbkulturen också. När det gäller hobbymusiker bör man ha som ambition att bli professionell.

Är organisationsvilligheten stor bland musiker?

– Nej och ja. Det är en utmaning i det här sammanhanget att försöka organisera musiker. Det finns redan en hel del som vill se att den här organistionen blir av. Tillsammans ska vi arbeta fram syftet med Musikcentrum Syd för att tydliggöra varför det är viktigt att vara med där.

Kan detta påverka speltillfällena?

– Det är hård konkurrens i musikvärlden. Den framtida styrelsen får ta och jobba intensivt med detta. Studien kan eventuellt svara på detta. Vi ser tydligt till exempel att restauranggig nästan aldrig ger skälig ersättning.

När kan Musikcentrum Syd bli verklighet?

– Vår målsättning är att starta organisationen under året. I slutet av maj redovisar vi arbetet med förstudien för Region Skåne, sedan blir det samtal med Kulturrådet i Stockholm kring finansieringen.

Herbert Tinz  herbert.tinz@hd.se 042-489 93 46